Bio enzo

Bio enzo

– zondag 16 februari 2020 –

Je kunt onmogelijk in Frankrijk verblijven zonder ook de markt te bezoeken. Ook voor ons is dat een geweldig leuke bezigheid. De stalletjes met eten vormen het hoogtepunt: groente, kaas, worst, honing, brood, kruiden, warme hartige broodjes, paëlla, fruit en meer. Vaak zijn het boeren die hun producten, veelal biologisch, hier verkopen. BIO is in Frankrijk veel groter dan in Nederland en deze markt groeit met meer dan 15% per jaar! We proeven het in het eten wat we kopen, dat absoluut meer smaak heeft. Puur, maar duur.
Ook de supermarkten zijn op de bio-toer, bij de Lidl bijvoorbeeld zijn meer dan driehonderd biologische artikelen te koop.
In Objat, een gezellig stadje vijftien kilometer van hier, is er elke zondag markt. We waren vorige week laat, zodat de markt al bijna afgelopen was. Dit keer zijn we voor ons doen vroeg onderweg. De zon schijnt lekker in ons gezicht en het is gezellig druk. Na het gebruikelijke inslaan van groente, fruit en brood vinden we een fijn vest voor Martijn bij een sterk naar wierook riekende kraam, zodat het vest nog wel een paar dagen zal blijven walmen. Een café crème op een terras in de zon hoort er natuurlijk bij.
We zien op straat voordurend groepjes mensen met elkaar babbelen. In Frankrijk speelt het sociale leven zich vooral af op straat. Wij zeggen gedag als we een bekende tegenkomen, maar hier is het de gewoonte stil te staan om elkaar een hand of twee luchtkussen te geven. “Ça va?” “Ça va.” Vragen naar familieleden, iets zeggen over het weer. Ook al zie je elkaar iedere dag, het ritueel herhaalt zich.
Nu de moeheid uit onze lijven verdwijnt, worden we langzaam actiever. Ik werk wat in de tuin. We fietsen. Verder zijn we uren en uren bezig achter onze laptops om te koop zijnde huizen te analyseren en ons eisen- en wensenlijstje erop los te laten. Zo hebben we nu een verzameling van ruim twintig huizen die we de moeite waard vinden om te gaan bekijken. Twee huizen hebben we beide in onze eigen top vijf, die zijn dus binnenkort aan de beurt.

Marianne

de markt is dé plek voor ontmoetingen
vorig verhaalvolgend verhaal
Don`t copy text!